„Inovativni pristup tekstilnom inženjerstvu“

Nasu skolu je juče posetio gospodin Dimitris Souliotis, direktor Inplanet-a iz Grčke, povodom uspešno realizovanog dela projekta Erasmus+ u Atini i predstojeće disiminacije projekta. Evidentna je bila radost i zadovoljstvo prilikom posete školi koja je 3 godine starija od najstarije atinske škole, kao i oduševljenje naših učenika koji su ga sreli. U svečanoj sali škole danas je održana prezentacija projekta Erasmus+ gde su predstavljene aktivnosti projekta “Inovativni pristup tekstilnom inženjerstvu” i naših učenika u Atini.

TALENTI Prvi put prešli granicu i u Atini učili i obilazili modna i dizajnerska studija, oduševili domaćine pa im ponudili posao!

Učenici Škole za tekstil i dizajn ulaze u svet tehnologije na Univerzitetu u Atini

Uzbudljiva poseta učenika Škole za tekstil i dizajn Univerzitetu u Atini predstavljala je nezaboravno iskustvo istraživanja inovacija i spoja tekstila sa naprednom tehnologijom, gde su imali priliku osetiti puls odseka za tekstil i mehatroniku.

Upoznavanje sa Odsekom za Tekstil i Mehatroniku:

Na samom početku dana, učenici su imali priliku da zavire u fascinantan svet tekstila i mehatronike na Univerzitetu u Atini. Posetili su odsek gde su se upoznali sa najnovijim tehnološkim dostignućima u tekstilnoj industriji, uključujući napredne mašine i inovativne metode proizvodnje. Ovde su učenici osetili dinamiku mehanizacije i automatizacije u proizvodnji tekstila, stičući uvid u budućnost ove industrije.

Popodne je bilo rezervisano za posetu dizajn laboratoriji za tekstil, gde su učenici imali priliku da se izraze kroz kreativni proces.Studio je bila opremljen najmodernijom opremom, uključujući računare sa specijaliziranim softverom za dizajn tekstila. Učenici su imali priliku da razvijaju svoje ideje, eksperimentišu sa bojama, teksturama i uzorcima, koristeći najnovije tehnološke alatke koje im pružaju neograničene mogućnosti u stvaranju unikatnih tekstilnih dizajna.

Tokom posete, učenici su učestvovali u interaktivnoj radionici koja ih je uvela u procese izrade uzoraka i prototipova u tekstilnoj industriji. Takođe su imali priliku da razgovaraju sa studentima koji su delili svoja iskustva i strast prema tekstilnom dizajnu i mehatronici. Ova direktna interakcija sa studentima univerziteta pružila je učenicima dragocen uvid u studijski život i karijerne mogućnosti u ovim oblastima.

Poseta Univerzitetu u Atini nije samo bila obična ekskurzija; to je bila inspiracija za buduće tekstilne dizajnere i inženjere. Učenici su iskusili spoj tradicionalnih metoda sa najnovijom tehnologijom, stvarajući most između prošlosti i budućnosti tekstilne industrije. Ova poseta je podstakla njihovu kreativnost, razvila njihovu tehnološku pismenost i postavila ih na put ka uspešnoj karijeri u oblasti tekstila i dizajna. Izražavamo zahvalnost Univerzitetu u Atini na gostoprimstvu i deljenju znanja koje će ostaviti dugotrajan utisak na naše učenike

U Modnom Studiju BESPOKE u Atini

Uzbudljivo putovanje učenika Škole za tekstil i dizajn odvelo ih je do jedinstvenog modnog studija BESPOKE u samom srcu Atine. Ovaj studio, koji je sinonim za vrhunsku mušku odeću, ponosno stoji kao primer izuzetnog majstorstva i strasti prema tekstilu.

O Umetnosti Izrade Po Meri:

BESPOKE je više od modnog studija – to je radionica gde se stvara umetnost. Učenici su imali privilegiju da stupe u svet prave prilagođene muške odeće. Ovde, svaka košulja, sako ili kaput nije proizvod masovne proizvodnje već pažljivo izrađen komad umetnosti. Svaki detalj je pažljivo razmotren, svaka šav je precizno postavljen, a svaki izrez je savršeno oblikovan.

Ono što čini BESPOKE posebnim je upotreba najkvalitetnijih materijala iz Grčke i Italije. Ova ekskluzivna kolekcija je plod saradnje sa renomiranim proizvođačima tekstila, čija je tradicija i posvećenost kvalitetu očigledna u svakom dodiru. Svila, vuna, pamuk – svaki materijal je odabran sa pažnjom i strašću, obezbeđujući ne samo luksuz, već i udobnost i trajnost.

Jedna od najuzbudljivijih stvari u vezi sa BESPOKE je činjenica da se svaki komad izrađuje po narudžbini. Kupci imaju priliku da biraju materijal, stil, boju i detalje, čime svaki komad postaje jedinstven i ličan. Ova individualnost je ono što izdvaja BESPOKE od masovne proizvodnje i daje svakom odevnom komadu poseban značaj.

Izrađeni proizvodi iz BESPOKE studija imaju višestruku vrednost zbog svoje neosporene kvalitete. Svaka kreacija je odraz pažnje prema detaljima, strasti prema umetnosti i posvećenosti savršenstvu. Iako takva vrhunska odeća može imati veću cenu, ona nosi sa sobom osećaj prestiža i zadovoljstva, dok se istovremeno ističe unikatnošću.

Poseta modnom studiju BESPOKE nije samo bila prilika za učenje o krojenju i izradi odeće, već je bila duboko inspirativno iskustvo koje je učenike podstaklo da cenje vrhunsku izradu i da se dive umetnosti u svetu tekstila. Ova poseta je podstakla njihovu kreativnost i ohrabrila ih da sledi put izrade odeće s ljubavlju i pažnjom, čineći ih budućim liderima u modnoj industriji. Izražavamo zahvalnost BESPOKE studiju na njihovoj toplini i gostoprimstvu, kao i na inspiraciji koju su pružili našim učenicima.

Učenici Škole za tekstil i dizajn u Atini upoznaju svet 3D pletenine

Uzbudljiva poseta dizajnerskom studiju za izradu 3D pletenine bila je izuzetno inspirativno iskustvo za učenike Škole za tekstil i dizajn. Naša grupa učenika je imala priliku da zaviri u fascinantan svet digitalnog tekstilnog dizajna i inovativnih tehnologija, učestvujući u radionici koja kombinuje virtuelnu stvarnost sa tradicionalnim pletaćim veštinama.

Upoznavanje sa tehnologijom 3D pletenja:

Učenici su imali priliku da se upuste u svet računarski generisane 3D pletenine. Dizajneri iz studija su ih vodili kroz proces kreiranja digitalnih šablona pomoću sofisticiranih računarskih programa. Učenici su učili kako da koriste ove alate da stvore kompleksne i inovativne teksture koje su inspirisane vrhunskim modnim dizajnom.

Oživljavanje dizajna na pletećim mašinama STOLL:

Nakon što su dizajnirali svoje modele na računarima, učenici su imali priliku da svoje zamisli vide oživljene na pletaćim mašinama renomirane firme STOLL. Prva ruka iskustva u radu sa ovakvim vrhunskim tehnologijama omogućila je učenicima da razumeju kompleksnost procesa proizvodnje tekstilnih proizvoda visokog kvaliteta.

Inspiracija za buduće dizajnerske poduhvate:

Ova poseta nije samo bila prilika za učenje o naprednim tehnikama pletenja i softverima za dizajn, već je takođe predstavljala izvor inspiracije za naše buduće tekstilne projekte. Učenici su se divili spoju tradicionalnih veština i modernih tehnologija, i shvatili su potencijal koji 3D pletenina nosi za budućnost modne industrije.

Poseta dizajnerskom studiju za izradu 3D pletenine i rad sa pletaćim mašinama STOLL bila je uzbudljivo i obogaćujuće iskustvo za naše učenike. Ova interakcija sa vrhunskim tehnologijama i stručnjacima iz industrije pomaže nam da oblikujemo sledeću generaciju dizajnera i tekstilnih stručnjaka. Izražavamo zahvalnost dizajnerima i inženjerima koji su delili svoje znanje i veštine sa našim učenicima, pružajući im dragoceno iskustvo koje će biti od suštinskog značaja za njihove buduće karijere u tekstilnom dizajnu.

Učenici Škole za Tekstil i Dizajn Otkrivaju Lepotu Antičke Grčke i Ulice Plake u Atini

Uzbudljiva poseta učenika Škole za Tekstil i Dizajn Atinskom Akropolju i slikovitim ulicama Plake, jednom od najstarijih delova grada, obeležila je dan ispunjen istorijom, umetnošću i kulturom.

U Fascinantnom Svetu Akropolja:

Naša grupa učenika je zakoračila na tlo čuvenog Akropolja u Atini. Ova arheološka čuda su odisala grandioznošću antičke Grčke. Posmatrali smo impozantni Partenon, osećajući se fascinirano predstavom antičke arhitekture koja je opčinjavala naše umove. Profesori su nas vodili kroz istorijske priče, oživljavajući antičke heroje i bogove pred našim očima. Svaki kamen Akropolja je svedočio o bogatstvu i značaju drevne grčke civilizacije.

Šetnja Ulicama Plake:

Nakon oduševljenja Akropoljem, krenuli smo na šetnju Plakom, starim delom Atine poznatim po uskim ulicama, tradicionalnim tavernama i slikovitim prodavnicama suvenira. Osećali smo duh prošlih vremena dok smo prolazili pored šarenih fasada i cvetnih balkona. Učenici su imali priliku da probaju autentičnu grčku hranu, učeći o lokalnoj kuhinji i običajima.

Inspiracija za Buduće Dizajnerske Projekte:

Ova poseta nije samo bila turističko iskustvo; bila je i izvor inspiracije za naše učenike. Arhitektonske lepote Akropolja i autentični duh Plake će zauvek živeti u njihovim radovima. Svaka kamena ulica i svaka antička skulptura su podstakle njihovu maštu, nudeći beskrajne mogućnosti za buduće dizajnerske projekte.

Poseta Akropolju i Plaki nije samo proširenje našeg znanja; to je iskustvo koje nas je obogatilo kao pojedince i kao dizajnere u nastajanju. Ove dragocene uspomene će nas pratiti kroz naše buduće karijere, podsećajući nas na lepotu grčke kulture i umetnosti.

U subotu, 4. novembra, grupa učenika Škole za Tekstil i Dizajn imala je privilegiju da istraži jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta na svetu – Muzej Akropolj u Atini. Ova poseta predstavljala je duboko inspirativno iskustvo koje je učenicima omogućilo da ožive antičku Grčku kroz fascinantne istorijske činjenice i umetnička dela.

Muzej Akropolj je dom za neka od najvrednijih blaga antičke grčke civilizacije. Nalazi se na istoimenom brdu i čuva artefakte i skulpture koje datiraju iz 5. veka pre nove ere. Među najpoznatijim eksponatima je čuveni Partenon, hram posvećen boginji Atini, čija arhitektonska savršenost i umetnička lepota oduzimaju dah svakom posetiocu.

Profesori su vodili učenike kroz muzej, pružajući im fascinantne priče o antičkoj mitologiji, istorijskim događajima i životu u drevnoj Atini. Učenici su saznali o ulozi bogova i heroja u grčkoj kulturi, o političkim previranjima, kao i o razvoju umetnosti i nauke koji su definisali antičku Grčku kao jednu od najsvetlijih epoha ljudske istorije.

Učenici su imali priliku da se dive izuzetnim skulpturama i keramičkim artefaktima koji su svedočanstvo o majstorstvu antičkih umetnika. Skulpture grčkih bogova, heroja i mitoloških bića su očaravale svojim detaljima, dok su keramički eksponati otkrivali svakodnevni život drevnih Grka. Ova umetnička dela nisu samo bila inspiracija za naše učenike, već su ih i podstakla da razmišljaju o svojim budućim dizajnerskim projektima na potpuno nov način.

Poseta Muzeju Akropolj nije samo bila putovanje kroz prošlost, već je bila i prilika da se ožive istorijske priče i da se podstakne kreativnost naših učenika. Ova poseta je produbila njihovo razumevanje umetnosti, istorije i dizajna, i pružila im neprocenjivo iskustvo koje će obogatiti njihov profesionalni razvoj. Izvanredno iskustvo, koje će sigurno ostati urezano u sećanju naših učenika kao jedno od najvrednijih iskustava njihovog školovanja.

Uzbudljivo putovanje učenika Škole za tekstil i dizajn postalo je još inspirativnije kada su posetili čuveni dizajnerski studio KOURBELA u srcu Atine. Ova poseta je predstavljala dragocenu priliku za mlade dizajnere da steknu uvid u svet vrhunskog modnog stvaralaštva i da se upuste u razgovor sa stručnjacima u oblasti dizajna.

Kada su kročili unutra, učenici su bili očarani elegancijom i kreativnošću koja je isijavala iz svakog komada odeće. Dizajneri iz studija KOURBELA srdačno su dočekali naše učenike i podelili sa njima svoje znanje, veštine i iskustva iz sveta mode. Učenici su imali priliku da vide proces dizajniranja, šivenja i stvaranja unikatnih komada odeće, i da se upuste u razgovore o tehnikama, materijalima i modnim trendovima.

Tokom posete, učenici su imali priliku da postavljaju pitanja, razgovaraju sa dizajnerima i istraže različite aspekte modne industrije. Ova interakcija sa stručnjacima iz KOURBELA studija nije samo proširila njihovo znanje, već im je takođe pružila nadahnuće za njihov budući rad. Mnogi učenici su izrazili svoje oduševljenje i zahvalnost zbog ove nezaboravne prilike, koja će sigurno uticati na njihovu karijeru u svetu tekstila i dizajna.

Ova poseta dizajnerskom studiju KOURBELA nije samo bila edukativno iskustvo, već je takođe predstavljala važan korak u profesionalnom razvoju naših učenika. Sa novim znanjem, inspiracijom i motivacijom, oni su se vratili u sa željom da primene ove vredne lekcije u svom radu i da nastave da grade uspešne karijere u oblasti tekstila i dizajna.

Učenici Škole za Tekstil i Dizajn uputili su se ka luci Pirej, najvećoj i najvažnijoj luci u Grčkoj. Ova grupa talentovanih mladih umetnika imala je jedinstvenu priliku da istraže svet tekstila i dizajna na globalnom nivou, posmatrajući kako se sirovine, proizvodi i inspiracija kreću širom sveta.Po dolasku u luku, učenici su bili fascinirani živopisnom atmosferom. Veliki teretni brodovi iz različitih delova sveta pristajali su uz obalu, donoseći sa sobom raznovrsne tekstilne proizvode i modne trendove. Ova poseta luci Pirej nije samo obogatila znanje učenika o tekstilnoj industriji, već je i proširila njihovu svest o globalnoj povezanosti sveta tekstila i dizajna. Učenici su se vratili puni inspiracije i motivacije da istraže nove ideje i kreiraju originalne tekstilne proizvode koji će odražavati njihovu jedinstvenu kreativnost i talenat.Ova nezaboravna poseta nije samo proširila vidike učenika, već je i podstakla njihovu strast prema tekstilu i dizajnu. Učenici su shvatili koliko je važno razumeti globalnu industriju tekstila kako bi postali uspešni dizajneri i preduzetnici u budućnosti. Ova iskustva će im zauvek ostati urezana u sećanju, podsećajući ih na važnost istraživanja i učenja u svetu tekstila i dizajna.

Atmosfera sa današnjih radionica oslikavanja tkanine batik tehnikom u prelepom ambijentu bašte hotela “Oasis”, kao i časovi grčkog jezika i kulture. A bilo je malo i plaže

Narednog dana, učenici su se upustili u avanturu gradskim saobraćajem i metroom, istražujući raznolikost Atine. Njihov sledeći cilj bio je poseta tekstilnoj fabrici, gde su imali priliku da se upoznaju sa tehnikama tkanja na razbojima. U fabrici su imali priliku da posmatraju radnike kako koriste razboje i žakard mašine, te su stekli dublje razumevanje ove veštine.

Prvog dana su se učenici šetajući upoznali sa Glifadom i posetili su “Sea Turtle Rescue Centre”, mesto gde se zbrinjavaju i leče povredjene kornjače

29.10.2023.g. učenici Škole za tekstil i dizajn su krenuli put Atine u realizaciju Erasmus+ projekta “Inovacije u tekstilnom inženjerstvu”. U kasnim popodnevnim satima stigli su u atinsku opštinu Glifada gde su smešteni u hotel “Oasis” odakle će se u naredne dve nedelje realizovati aktivnosti iz ovog projekta.